VITRE (SADAKATUL FITR): KOME SE, KADA, GDJE I KAKO DAJE VITRE

VITRE (SADAKATUL FITR): KOME SE, KADA, GDJE I KAKO DAJE VITRE

Uzvišeni Allah je propisao da se krajem mjeseca ramazana, prije bajram namaza, izdvoji sadakatul-fitr (vitre).

Sadakatul fitr (vitre) je obaveza koju je propisao Allahov poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, i koju moraju izvršiti svi muslimani.

Sadakatul fitr je obaveza svakom muslimanu, maloljetnom i punoljetnom, i muškarcu i ženi, i slobodnom i robu.

Abdulla b. Omer r.a. rekao je: “Allahov poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, naredio je sadekatul-fitr u ramazanu, četiri pregršti datula ili ječma, za svakog roba i slobodnog, muškarca i ženu, maloljetnog i punoljetnog muslimana.”

Sadekatul fitr nije obavezno izdvajati za plod u majčinoj utrobi, ali ako se izdvoji dobrovoljno, u tome nema smetnje.

Musliman je obavezan izdvojiti vitre za sebe ali i za one koje je obavezan izdržavati: supruga i bližnji, ako oni nisu u stanju da izdvajaju sami za sebe, ali ako su u stanju, preče je da sami za sebe izdvoje, jer su oni time obavezani u osnovi.

Osoba koja nema imetka nije obavezna izdvojiti sadekatul-fitr, ali osoba koja posjeduje imetak koji prelazi preko onoga što joj je potrebno za troškove u danu i noći Bajrama obavezna je izdvojiti sadekatul-fitr (vitre), ali ako ne posjeduje dovoljno sredstava, onda će izdvojiti barem pregršt namirnica, radi riječi Uzvišenog: “Zato se Allaha bojte koliko god možete, i slušajte i pokoravajte se i milostinju udjeljujte – za svoje dobro. A oni koji budu sačuvani gramzljivosti, bit će ti koji će uspjeti.”

I riječi Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: “Ako vam nešto naredim, uradite to koliko ste u stanju.”

Mudrost propisivanja sadekatul-fitra (vitre)

Sadekatul-fitr je dobročinstvo prema siromasima, koje im olakšava da zajedno sa bogatašima podjele sreću i veselje u danima Bajrama, bez potrebe da traže od drugih. Udjeljivanjem sadekatul-fitra do izražaja dolazi svojstvo plemenitosti i jednakosti, i čišćenje postača od manjkavosti, grijeha i ružnih postupaka koje je uradio u toku posta.

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, naredio je sadekatul-fitr kao čišćenje za postača od ružnih postupaka i grijeha, i kao hrana za siromahe. Onaj ko sadekatul-fitr izdvoji prije bajram namaza, bit će mu primljen, a onaj ko ga izdvoji nakon bajram namaza, brojat će se kao obična sadaka.

U čemu se daje sadekatul-fitr (vitre)

Sadekatul-fitr se daje u namiernicama. Što se tiče vrste namirnica koju je obaveza izdvojiti, misli se na namirnice koje u ishrani koriste ljudi, kao: hurme, pšenica, riža, suhe grožđice, mlijeko u prahu i dr.

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, naredio je u svrhu sadekatul-fitra u ramazanu izdvojiti četiri pregršti datula ili ječma. Otuda što je ječam u to vrijeme bio osnovna hrana, kao što kaže Ebu Seid el-Hudri, r.a: “Za vrijeme Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, na dan Bajrama izdvajali smo četiri pregršti hrane, a hrana nam je bila: ječam, suhe grožđice, suha pavlaka i datule.”

U čemu nije dozvoljeno dati sadekatul-fitr (vitre)

Sadekatul-fitr nije dozvoljeno izdvajati u hrani za stoku, u odjeći, prekrivačima, posuđu, namještaju, i svemu drugom mimo hrane, jer je Allahov poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, naredio da se izdvoji u prehrambenim namirnicama.

Također, neispravno je izdvajati i novac u vrijednosti hrane, zato što je to suprotno naredbi Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem. Vjerodostojno se prenosi od njega, sallallahu alejhi ve sellem, da je rekao: “Ko uradi djelo koje nije u saglasnosti sa našom vjerom, bit će mu odbijeno – odbačeno”, a u drugoj predaji stoji: “Ko u našu vjeru uvede ono što nije od nje, bit će mu odbijeno – odbačeno.”

Sadekatul fitr nije dozvoljeno izdvajati u novcu i zato što je to suprotno postupku ashaba, r.a., koji su izdvajali četiri pregršti hrane, a Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Oporučujem vam moj sunnet – praksu, i sunnet ispravnih, upućenih, halifa nakon mene.”

Koliku količinu namirnica izdvojiti za sadekatul-fitr (vitre)

Što se tiče količine, obavezno je izdvojiti četiri pregršti po mjeri Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, čija težina iznosi dva kilograma i četrdeset grama (2,40kg) kvalitetne pšenice, stoga onaj ko želi da zna tačnu zapreminu četiri pregršti Allahovog poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, neka izvaga dva kilograma i četrdeset grama dobre pšenice i stavi u posudu, koju će ta kilaža napuniti do vrha, i neka onda sa tom posudom mjeri šta hoće.

U koje vrijeme se daje sadekatul-fitr (vitre)

Sadekatul-fitr postaje obavezan nakon zalaska sunca u noći uoči Bajrama. Stoga, onome ko dočeka taj trenutak postaje obavezno izdvajanje sadekatul-fitra, a onome ko ne dočeka, nije obavezno.

Pohvalno vrijeme za davanje sadekatul-fitra je na bajramsko jutro, ali prije obavljanja bajram namaza, dok je dozvoljeno vrijeme za davanje sadekatul-fitra dan ili dva prije Bajrama.

Odgađanje davanja sadekatul-fitra nakon bajram namaza nije dozvoljeno, jer mu to ne bi bilo primljeno.

Ako čovjek naumi da sadekatul-fitr dadne nekoj osobi, pa ne bude u mogućnosti da je pronađe, u tom slučaju dat će drugoj osobi koja ga zaslužuje, i neće odgađati podjelu preko propisanog vremena.

Što se tiče mjesta, podijelit će ga siromasima koji žive u njegovom mjestu boravka, u vremenu kada je obavezan udjeliti, svejedno boravio tu privremeno ili stalno, a dozvoljeno je poslati sadekatul-fitr u drga mjesta u kojima žive muslimani, pogotovo ako su časna mjesta kao Mekka i Medina, ili su siromasi koji u njima žive potrebniji. Ako živi u mjestu u kojem nema osoba kojima je potrebno dati sadekatul fitr, ili ih on ne zna, zadužit će nekoga da podjeli za njega u mjestu dgje ima potrebnih.

Kome se daje sadekatul-fitr (vitre)

Što se tiče onih kojima se daje sadekatul-fitr: siromasi i oni koji imaju velike dugove koje nisu u stanju izmiriti, bit će im udjeljeno shodno njihovoj potrebi. Dozvoljeno je podijeliti sadekatul fitr na više osoba, a dozvoljeno je i više sadekatul – fitra dati jednoj osobi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *