Hadisi iz zbirke hadisa RIJADUS – SALIHIN

Hadisi iz zbirke hadisa RIJADUS – SALIHIN

  • Ebu Hurejre r.a. prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Ko god propisno i lijepo uzme abdest, zatim ode na džumu namaz, i šuteći sasluša hutbu, oprošteni su mu grijesi između dvije džume (za sedmicu dana) i još plus tri dana, ako ko samo obični kamenčić bez potrebe dotakne (za vrijeme hutbe) obezvrijedio je džumansku nagradu.”

  • Ebu Hurejre r.a. prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao:”Pet namaza, džuma do džume i ramazan do ramazana su iskupnici grijeha između njih, ako se izuzmu veliki grijesi.”

  • Ebu Musa el – Eš'ari, r.a. prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao:”Ako se čovjek (musliman) razboli, ili bude na putu, njemu se piše nagrada za sve ono što je radio dok je bio zdrav i kod svoje kuće (zato što bi on to i dalje radio, ali je spriječen).”

  • Džabir r.a. prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao:”Ni jedan musliman ne zasadi ni jednu sadnicu a da sve što se sa nje pojede njemu ne bude sadaka, i ono što se sa nje ukrade je njemu sadaka, i ono što se od nje odlomi njemu je sadaka. U drugom njegovom rivajetu stoji: “Ni jedan musliman ne zasadi sadnicu sa koje pojede čovjek, ili životinja, ili ptica a da to njemu ne bude sadaka, sve do Kijametskog dana.”

  • Enes, r.a. prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Zaista je Allah dž.š. zadovoljan čovjekom koji kada nešto pojede zahvali Allahu dž.š. na tome, ili kada nešto (od dozvoljenih pića) popije, zahvali Allahu, dž.š. na tome.”

Zaštitne dove

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *