Hadisi Allahovog Poslanika s.a.v.s., koji ukazuju na dozvoljenost šerijatskog liječenja

Hadisi Allahovog Poslanika s.a.v.s., koji ukazuju na dozvoljenost šerijatskog liječenja

  • Džabir r.a. kaže: “Dok smo jednom prilikom sjedili s Allahovim Poslanikom, sallallahu alejhi ve sellem, jednoga od nas je ugrizao škorpion, pa je neko upitao: ‘O Allahov Poslaniče, da li da ga liječim (učenjem Kur'ana)?’ Odgovorio je: ‘Ko je u stanju da pomogne bratu (muslimanu), neka to i učini.'”

  • Avr b. Malik r.a., kaže:” Liječili smo (rukjom) u vrijeme džahilijeta, pa smo upitali Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, o tome. Odgovorio je: ‘Obavjestite me o načinu liječenja (čime ste liječili). Nema ništa loše u tome sce dok se time ne pripisuje Allahu drug (sve dok se time ne čini širk).'”

  • Prenosi se da je Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, došao jedan čovjek i rekao: “Brat mi je obolio.” Allahov Poslanik sallallahu alejhi ve sellem, ga je upitao: “Od čega boluje?” Čovjek je odgovorio: “Umno je poremećen.” Tad Allahov Poslanik sallallahu alejhi ve sellem, reče: “Pošalji mi ga s nekim.” Čovajk je došao, sjeo ispred Allahovog Poslanika sallallahu alejhi ve sellem, pa mu je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, učio Kur'an.”

( Iz knjige Kur'an kao lijek )

Stav učenjaka po pitanju Šerijatskog liječenja

Način šerijatskog liječenja kod dobrih prethodnika (selefa)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *