DJELA SRCA I JEZIKA KOJA PONIŠTAVAJU IMAN A ODNOSE SE NA INSTITUCIJU VJEROVJESNIŠTVA

DJELA SRCA I JEZIKA KOJA PONIŠTAVAJU IMAN A ODNOSE SE NA INSTITUCIJU VJEROVJESNIŠTVA

  1. Vjerovati da postoji neki drugi put koji vodi do Allaha i Njegovog zadovoljstva, mimo slijeđenja Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, ili biti ubijeđen da nije obaveza slijediti Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem.
  2. Nevjerstvom se smatra i kada neko za sebe tvrdi da je vjerovjesnik, tj da dobiva objavu ili vjeruje da je neko drugi mimo njega vjerovjesnik, ili ako vjeruje da nakon Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, ima još vjerovjesnika ili poriče da je mislija poslanstva zapečačena.
  3. U općem smislu, poricati objavljene knjige ili poricati neke pojedinosti iz tih knjiga u koje su muslimani pojedinačno obavezni vjerovati. Dakle muslimani su obavezni vjerovati da je Uzvišeni Allah objavio knjige ranijim poslanicima, a to su, između ostalih, i Tevrat, Zebur i Indžil, pa onaj ko bi porekao tu činjenicu, porekao bi jedan imanski šart, što je nevjerstvo.
  4. Mrziti i prezirati ono sa čime je došao Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, jer to negira i poništava djela srca, kao što je ljubav prema njemu, zadovoljstvo onim s čime je on došao i iskreno prihvatanje svega toga.

DJELA JEZIKA – RIJEČI KOJE PONIŠTAVAJU IMAN, A VEZANA SU ZA INSTITUCIJU VJEROVJESNIŠTVA

  1. Psovati i vrijeđati vjerovjesnike općenito ili našeg Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, posebno. Stoga, nevjernikom se smatra onaj ko bude omalovažavao ili vrijeđao Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, ili bilo kojeg drugog vjerovjesnika mimo njega, te ih ismijavao ili na bilo koji način ponižavao.

DJELA OSTALIH DJELOVA TIJELA – POSTUPCI KOJI PONIŠTAVAJU IMAN

  1. Praktično omalovažavnje Mushafa, kao, naprimjer, gaziti ga nogama, baciti u smeće ili nečistoće, kidati i derati listove, namjerno u njega nešto dodavati ili oduzimati itd.

DJELA SRCA ILI RIJEČI KOJE PONIŠTAVAJU IMAN, A ODNOSE SE NA GAJB – NEPOZNATO

  1. Poricati postojanje meleka i džina ili psovati ili omalovažavati bilo šta od onoga što spada u domen gajba. Sve to smatra se nevjerstvom, jer se time poriču jasni postulati utemeljeni na Objavi i konsenzusu učenjaka.
  2. Poricati proživljenje, nagradu, tj. Džennet, i kaznu, tj. Džehennem, ili psovati i omalovažavati nešto od onoga što je vezano za ove postulate islamskog vjerovanja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *