ABDEST

ABDEST

ABDEST

Način uzimanja abdesta u svjetlu vjerodostojnog sunneta

1. Prije početka pranja šaka treba srcem zanijetiti uzimanje abdesta.

Nijjet je uvjet za valjanost abdesta, po mišljenju većine islamskih pravnika. Što se tiče nijjeta, on se donosi u srcu i nije legitimno izgovaranje nijjeta jezikom.  Šejhul Islam Ibn Tejmijje kaže: “Nijet za abdest, gusul, tejemmum, nazam, hadždž, zekat, iskupnine i ostale ibadete, po konsenzusu islamskih učenjaka, ne donosi se riječima, već srcem.” Donošenje nijeta riječima nije nam preneseno od Poslanika sallallahu alejhi ve sellem, niti od njegovih ashaba.  Ibn Kajim kaže: “Mjesto nijeta je u srcu, dok jezik nema apsolutno nikakve veze s nijjetom. Oni koji nijjete riječima izloženi su vesvesama koje im pričinjavaju razne tegobe i otežavaju im vjeru. “

Ibn Nudžejm, poznati hanefisjki pravnik, kaže: “Izgovaranje  nijjeta jezikom, općenito, novotarija je u svim obredoslovljima (ibadetima).”

2.  Izgovoriti  Allahovo ime, “bismillah / u ime Allaha.”

3.  Oprati šake do zglobova tri puta.

4.  Isprati usta i nos tri puta.

Ispiranje nosa čini se ušmrkivanjem  vode u nosne šupljine, zatim se ponovnim išmrkivanjem voda izbacuje napolje. Ispiranje usta čini se mućkanjem vode u usnoj šupljini, zatim izbacivanjem vode iz usta.

5.  Oprati lice tri puta.

Pod licem se podrazumjeva površina od vrha čela do vrha brade i od jednog do drugog uha. Lijepo je proći kroz bradu radi poptunijeg pranja lica.

6.  Oprati ruke (podlaktice) sa laktovima tri puta.

Prilikom pranja ruku, prvo oprati desnu pa lijevu ruku. Pranje ruku obuhvata, također, pranje šaka, jer one u jezičkom značenju pripadaju rukama.  U sunetu se navode predaje da je lijepo  oprati i dio nadlaktica.

7.   Potrati po glavi jedanput.

Glava se potire objema rukama tako što se šake povlače sprijeda glave, tj. od vrha čela,  prema potiljku, a zatim se povlače natrag prema vrhu čela.

8.  Potiranje ušiju jedanput.

Uši se potiru istovremeno sa unutrašnje i spoljašnje strane. Kažiprstima se potire unutrašnjost, a palcima spoljašnjost  ušnih školjki.

9.  Oprati noge (stopala sa člancima) tri puta.

Prvo se pere desna pa lijeva noga. Pohvalno je mali prst lijeve ruke provući između nožnih prstiju radi detaljnijeg čišćenja.

Umjesto pranja,  dozvoljeno je potirati po mestvama koje su obuvene nakon propisanog abdesta.

10.  Proučiti dovu nakon abdesta.

Prenosi se da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem rekao: “Ko god abdesti, upotpunjavajući svoj abdest, pa potom kaže:

Ešhedu en la ilahe illallah ve enne Muhammeden abduhu ve resuluhu. 

Svjedočim da nema drugog boga osim Allaha, i da je Muhammed Njegov rob i Njegov poslanik   –   sigurno će mu se otvoriti svih osam dženetskih kapija da uđe na koju želi.”

Gusul

Tejemum

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *