UŽIVAJ U ŽIVOTU: Ko ti je najdraža osoba

UŽIVAJ U ŽIVOTU: Ko ti je najdraža osoba

Ko ti je najdraža osoba?

Bit ćeš najsposobniji čovjek u korištenju vještina ophođenja sa drugima kada se prema svakome budeš divno ophodio, na način da on osjeća kako ti je najdraža osoba. Neka tvoje  ophođenje prema majci bude divno, puno interakcije, prisnosti i ljubaznosti, do te mjere da ona osjeća da se ni prema kome prije nje nisi ophodio na ovako prefinjen način. Isto tako se trebaš ophoditi i prema svome ocu, supruzi, djeci i prijateljima, pa čak i prema onima koje sretneš samo jedanput, poput prodavača u trgovini, radnika na benzinskoj pumpi isl.

Dakle, možeš učiniti da se svi oni slažu  oko toga da si im najdraža osoba, jer si učinio da se svi oni osjećaju  kako su oni tebi najdraži. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je bio uzor u tome, jer se on odnosio prema svakome koga bi sreo koristeći se različitim vještinama, poput ljubaznosti, prijatnosti, tako da bi ta osoba osjećala kako mu je najdraža i, shodno tome, i on je pokazivao svoju ljubav.

Amr ibn As, r.a., je bio jedan od arapskih genija, izuzetno mudar, pronicljiv i inteligentan. Amr je primio islam a bio je poglavar svog naroda. kada bi sreo Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, na putu, vidio bi prijatnost, vedrinu, druževnost, kada bi došao na neki skup kojem je prisustvovao Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem,  vidio bi radost i sreću u njegovom dočeku, a kada bi ga Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, pozvao, pozvao bi ga njemu najdražim imenom. Amr je primjetio ovaj prefinjeni odnos i stalno ukazivanje pažnje i osmjeha, te je pomislio da je najdraža osoba Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem. Odlučio je da otkloni sumnju, pa je jednog dana došao Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, sjeo pred njega i rekao:”Allahov Poslaniče, ko ti je najdraži od ljudi?” “Aiša”, odgovori Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem. “Ne to, već od ljudi, Allahov Poslaniče, nisam te pitao za porodicu”, reče Amr. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, odgovori: “Njen otac.” “A zatim?”, upita Amr. “zatim Omer ibn Hattab”, odgovori Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem. “A zatim?” , ponovo upita Amr. Tada je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, počeo nabrajati imena ljudi, govoreći: “Taj, pa taj”, već prema vremenu njihovog prihvatanja islama i žrtvovanja radi njega. Amr kaže: “Ušutio sam iz straha da me ne spomene posljednjeg.”

Pogledajmo kako je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, uspio pridobiti Amrovo srce moralnim vještinama koje je koristio u odnosu prema njemu. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je svakome ukazivao pažnju koju zaslužuje.

“Blagošću, vještinama ophođenja prema ljudima i uvjerljivošću možemo postići ono što želimo.”

UŽIVAJ U ŽIVOTU: Uživaj u vještinama

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *