TRI STVARI KOJE JE OBAVEZA ZNATI

TRI STVARI KOJE JE OBAVEZA ZNATI

Znaj, Allah ti se smilovao, da je obaveza svakom muslimanu i muslimanki naučiti ove tri stvari i raditi po njima.

Prva: da nas je Allah, Uzvišeni, stvorio i opskrbio i da nas nije ostavio zaboravljene, nego nam je poslao Poslanika, pa ko mu se bude pokoravao ući će u Džennet, a ko mu bude naposlušan ući će u Vatru.

Dokaz za to jesu riječi Uzvišenog:

“Mi smo vam zaista, poslali poslanika da bi svjedočio protiv vas isto onako kao što smo i faraonu poslanika poslali, ali faraon nije poslušao poslanika, pa smo ga teškom naznom kaznili.”

Druga: da Allah nije zadovoljan da mu se iko pridruži (učini širk) u obožavanju. Ni bliski melek ni poslani poslanik.

Dokaz za to jesu riječi Uzvišenog:

Džamije su Allaha radi i ne molite se uz Allaha nikome!”

Treća: da onome koji se pokori Poslaniku i obožava jedino Allaha nije dozvoljeno prijateljevati s onima ko se suprotstavlja Allahu i Njegovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, pa makar bio i najbliži rod.

Dokaz za to jesu riječi Uzvišenog:

“Nećeš naći da ljudi koji u Allaha i u onaj svijet vjeruju budu u prijateljskim odnosima s onima koji se Allahu i Poslaniku Njegovu suprotstavljaju, makar im oni bili očevi njihovi, ili sinovi njihovi, ili braća njihova, ili rođaci njihovi. Njima je On u srca njihova vjerovanje usadio i svjetlom svojim ih podržao, i On će ih uvesti u džennetske bašče kroz koje rijeke teku, vječno će u njima boraviti. Allah je njima zadovoljan, a i oni su zadovoljni Njime. Oni su Allahova stranka, a Allahova stranka će sigurno pobjediti.”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *