POSTUPCI KOJI U POTPUNOSTI PONIŠTAVAJU IMAN

POSTUPCI KOJI U POTPUNOSTI PONIŠTAVAJU IMAN

  1. Poricati temeljna načela i principe vjere islama koji su poznati svim muslimanima, kao npr. u temelju negirati propisanost hidžaba i dozvoliti razgolićavanje.
  2. Nifak – licemjerstvo, a to znači govoriti ili raditi suprotno od onoga u što je srce ubjeđeno.
  3. Prisno prijateljstvo sa nevjernicima, tj biti potpuno zadovoljan njegovim nevjerstvom, prihvatajući ga srčano i iskreno, smatrati dozvoljenim ili zabranjenim ono što nevjernici smatraju zabranjenim i dozvoljenim, bezuslovno prihvatati njihove zakone i pravila koja su izmislili, ili slijediti i u praksu sprovoditi njihove religijske rituale i običaje.
  4. Pomaganje nevjernicima u borbi protiv muslimana, u zavisnosti od vrste i načina, dijelimo na ono koje u potpunosti poništava iman, tako da onaj ko na taj način pomogne nevjernicima postaje nevjernik, i na pomaganje koje se smatra velikim grijehom, ali ne i nevjerstvom.
  5. Pozivati u jedinstvo religija ili smatrati slijeđenje svake religije sasvim legitimno i ispravno, ili smatrati da je dozvoljeno napustiti islam i prihvatiti neku drugu vjeru.
  6. Prihvatiti i slijediti sekularizam kao legitiman pravac i pokret jer sekularizam je djelimično ili potpuno odvajanje vjere od života, a takvo nešto je u suštoj suprotnosti sa temeljima i naučavanjem imana. Drugim riječima, sekularizam nije ništa drugo do potpuno odbacivanje Objave, negiranje Allaha kao vrhovnog autoriteta i odbijanje da se slijedi put i praksa Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem.
  7. Sihr, magija i vračanje. Nevjerstvom se smatra svaki oblik sihra koji se postiže riječima, postupcima ili uvjerenjima koja su sama po sebi nevjerstvo, a ukoliko to nije slučaj, onda se takav oblik sihra ne smatra nevjerstvom već velikim grijehom. Učiti ili podučavati druge vrstama sihra koje podrazumjeva činjenje nekog vida kufra, također je nevjerstvo.
  8. Astrologija, tj gatanje iz zvijezda. Osobe koje se bave astrologijom, obožavanju zvijezde ili tvrde da iz njih mogu čitati sudbinu, ili čvrsto vjeruju da zvijezde imaju direktnog utjecaja na dešavanja u kosmosu, tvrdimo da su nevjernici.
  9. Ostavljanje nazama iz lijenosti i nemara. U pogledu osobe koja ne klanja namaz iz lijenosti i nemara, ali ne poriče njegovu obaveznost i obligatnost, učenjaci imaju podjeljena mišljenja. Oni koji ih općenito smatraju nevjernicima, učenjake koji ne dijele njihovo mišljenje nisu proglasili murdžijama, a učenjaci koji ovakve osobe ne smatraju nevjernicima, nisu proglasili haridžijama učenjake koji ne dijele njihovo mišljenje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *