POSTUPCI KOJI PONIŠTAVAJU IMAN

POSTUPCI KOJI PONIŠTAVAJU IMAN

  1. Postupci koji u cijelosti poništavaju iman mogu biti djela srca, djela jezika i djela ostalih dijelova tijela.
  2. Također, postupke koji izvode iz islama možemo podijeliti na postupke koji spadaju u domen tevhida i onoga što se tiče Allahovog Bića, postupke koji se tiču institucije vjerovjesništva, postupke koji se tiču vjerovanja u gajb – nepoznato i čulima nedokučivo, i postupke koji se tiču ostalih pitanja.
  3. Kada je riječ o djelima srca koja u potpunosti poništavaju iman, a odnose se na tevhid, djelimo ih na ono što poništava ubjeđenje srca i na ono što poništava djela srca.

Ubjeđenja srca koja poništavaju iman

  1. Pridružiti Allahu sudruga, dakle nekoga od Njegovih stvorenja, i to stvorenje smatrati Allahu ravnim u onome što je vezano za rububijet, odnosno vjerovati da to stvorenje stvara, posjeduje, upravlja i poznaje gajb. Također, ovdje ubrajamo i uvjerenje pristalica panteizma, kao i pristalica hulula, koji vjeruju da se Uzvišeni Allah utjelovio u Svoja stvorenja. (Naprimjer vjerovati da određena stvorenja imaju udjela u upravljanju kosmosom, zvijezdama, sazvježđima itd.)
  2. Vjerovati da mimo Allaha postoje i druga božanstva, smatrati da neko drugi mimo Allaha zaslužuje da bude obožavan i uz Allaha obožavati još nekoga mimo Njega, a sve navedeno smatra se širkom.
  3. Sumnjati u Uzvišenog Allaha, Njegovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, Njegovu Knjigu, Njegov šerijat ili Njegove propise, odnosno sumnjati u Allahovo postojanje, u istinitost i sutentičnost poslanstva Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, sumnjati u autentičnost Allahove Knjige, dovoditi u pitanje ispravnost propisa koje je Allah propisao u šerijatu itd.
  4. Na neispravan način vjerovati u Allahova lijepa imena i svojstva savršenstva, što znači: nijekati i poricati Allahova imena i svojstva, idole i kumire nazivati Allahovim imenima, smatrati da Uzvišeni Allah ima nedostatke i pripisivati Mu ružna i neprimjerena svojstva, upoređivati Allaha sa Njegovim stvorenjima, neka je On uzvišen i vrlo visoko od onoga što Mu pripisuju.

Djela srca koja poništavaju iman

  1. Odbiti pokornost Uzvišenom Allahu iz oholosti, kao što su to učinili Iblis i neprijatelji Allahovih poslanika. Ovakvo ponašanje je kufr-otvoreno nevjerstvo.
  2. Širk u nijjetu, odnosno ne činiti ibadete i dobra djela isključivo radi Allaha i Njegovog zadovoljstva, već iz nekih drugih pobuda.
  3. Širk u ljubavi, a to znači voljeti neko stvorenje kao što se voli Allah ili više od toga.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *