Poslušna kćerka

Prenosi se da se ova istinita priča nedavno dogodila u arapskom svijetu. Radi se o jednom običnom čovjeku, vjerniku, koji je teško živio, a imao je porodicu. Duže vrijeme se zaduživao kod jednog bogataša sve dok mu ovaj jednog dana nije pokazao svesku sa njegovim dugovima rekaviši: “Vidiš li koliko si se zadužio, a još tražiš, pa kad ćeš sve ovo vratiti?!”
Ovaj čovjek je samo slegnuo ramenima, nije znao šta će reći, jer zna da nema odakle vratiti taj dug. Nedugo zatim ovaj bogataš mu dade prijedlog: “Postoji način da mi se odužiš. daj mi svoju kćerku za ženu.” Ovo ga je srozalo do bola. Takav ojađen se vratio kući, a kćerka je primjetila  da je otac tužan, da ga nešto muči. A i ko bi bio normalan, kćerki je bilo 18 godina, a njemu preko 60. No kćerka je  osjetila očevu bol te je insistirala sa pitanjima zašto je tužan i u takvom stanju. naposljetku otac je rekao bolnu istinu na koju nikada ne bi pristao, ali… kćerka pristade i reče: ‘Babo ako je to problem, lahko ćemo ga riješiti. Ja pristajem samo da usrećim tebe i riješim tvoje brige i probleme. ‘ Tako je i bilo. Kada nešto Allah hoće onda sve ide kako treba. Bilo je i vjenčanje, planirana je bila i nezapamćena svadba, ali se mora Allahov kader dogoditi. Isti dan, prije prve bračne noći on dobiva hitan poziv za Njemačku o važnom neodloživom poslu. Odlazi tamo da se ne vrati. Poginuo je u saobraćajnoj nesreći. Osta kćerka netaknuta poput bisera, ali sada kao milionerka koja može birati kakvog želi momka, a sve zvog pokornosti i poslušnosti svome ocu.
Jedini grijeh za koji se kažnjava još na dunjaluku jeste neposlušnost prema roditeljima.  Sve druge kazne mogu ostati za ahireta osim ovoga. Sa kime su roditelji zadovoljni i Allah je zadovoljan.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *