IMAN I VRSTE TEVHIDA

IMAN I VRSTE TEVHIDA

  1. Iman – vjerovanje u Allaha podražumjeva čvrsto vjerovati da Allah postoji, da je On jedan i jedini, da samo On stvara i rastvara, da On ima Svoja lijepa imena i svojstva koja su specifična i svojstvena samo Njemu i da samo On zaslužuje da Mu se ibadet čini.
  2. Tevhid podrazumjeva čvrsto i nepokolebljivo uvjerenje u jednoću i jedinstvenost Uzvišenog Allaha i vjerovanje da su Njegova imena i svojstva svojstvena samo Njemu i da Mu niko nije sličan. Njegova su svojstva unikatna, kao i Njegova djela i radnje, i On nema suparnika. Samo On zaslužuje da bude obožavan i On nema sudruga. Zbog toga, obaveza je pokoravati Mu se u onome što je naredio i obaveza je kloniti se onoga što je zabranio i prekorio.
  3. I iman i tevhid podrazumjevaju da čovjek obožava Uzvišenog Allaha svojim srcem, ispunjavajući ga čvrstim ubjeđenjem da je On jedini Gospodar i da zaslužuje da samo On bude obožavan, izgovarajući riječi kojima Ga veliča i slavi, i čineći djela koja je naredio.
  4. Suština imana i tevhida krije se u čvrstom vjerovanju i prihvatanju Objave, ali i u pokoravanju i praktičnom izvršavanju njenih smjernica, iman i tevhid mogu se podijeliti na dva dijela: dio koji podrazumjeva prihvatanje, spoznaju i potvrđivanje Objave, i dio koji podrazumjeva pokoravanje onome što ona nalaže, i to izvršavanjem svih vrsta naređenih djela – ibadeta.
  5. Podrobnije i detaljnije tevhid se dijeli na tri vrste: 1) potvrđivanje da je samo Allah Istinski Gospodar i Stvoritelj svega, 2) potvrđivanje da samo Allah zaslužuje da bude istinski obožavan, 3) potvrđivanje da Allah ima Svoja lijepa imena i savršena svojstva, koja su specifična samo za Njega. U srcu istinskog monoteiste, sve vrste tevhida međusobno se prožimaju i čine jednu kompaktnu cjelinu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *