DOBROČINSTVO PREMA RODITELJIMA

Njihovo je zadovoljstvo tvoj put ka Džennetu

Ako je duša naklonjena onome ko joj čini dobročinstvo i ako se srce vezuje za onoga ko svojom dobrotom prema nama tu prisnu vezu istinski zasluži, onda su roditelji  naši najbolji, najdragocjeniji i najprisniji prijatelji u životu na ovom svijetu.

Upravo tako! U ovom prolaznom dunjaluku, a poslije Uzvišenog Allaha, niko nam nikad nije učinio veće dobročinstvo od naših roditelja! Na sigurnom mjestu, grijući nas toplinom ljubavi ispod svoga srca, gdje smo oblikovani u ljudsko biće, majka nas je dugih devat mjeseci nosila… Kada nas je rodila, postali smo najljepši poklon i najveća radost u porodici. Koliko su besanih noći. gorkih uzdaha, velikodušnih odricanja i raznolikih vidova iskušenja naši roditelji izdržali da bi nam osigurali mir, sreću i dobro!?

Koliko su samo prolili suza iz sažaljenja prema nama, uložili truda i vojevali nadljudskih borbi protiv života, dok nismo postali ovo što smo danas!? Uostalom, zar se majčinska ljubav i očinska briga trebaju nekome objašnjavati?!

Islam naređuje dobročinstvo prema roditeljima

Povezujući svoje pravo s pravom naših roditelja, Uzvišeni Allah rekao je u plemenitoj Knjizi, Kur'anu: “Tvoj Gospodar zapovjeda da samo Njega obožavaš i da roditeljima dobročinstvo činiš. Kada neko od njih dvoje, ili njih oboje kod tebe starost dožive, ne reci im ni: Uh! – i ne podvikni na njih, već im se obraćaj plemenitim riječima. Budi prema njima samilošću svojom ponizan, i reci:'Gospodaru moj, smiluj im se kao što su  oni mene odgajali od malena!'” (Kur'an)

Hasan el-Basri upitan je o dobročinstvu prema roditeljima, pa je rekao: “Dobročinstvo je da im pružiš sve što posjeduješ i da im se pokoravaš u svemu onome što nije grijeh.”

Oporučujući lijep odnost prema roditeljima, Uzvišeni je Allah rekao:”Mi smo naredili čovjeku da bude poslušan roditeljima svojim. Majka ga nosi, a njeno zdravlje trpi, i odbija ga u toku dvije godine. Budi zahvalan Meni i roditeljima svojim, Meni će se svi vratiti.” (Kur'an)

Plodovi dobročinstva prema roditeljima

Nakon Uzvišenog Allaha, najveći dobročinitelj čovjeku jesu njegovi roditelji: “Čovjeka smo zadužili da roditeljima svojim čini dobro; majka njegova s mukom ga nosi i u mukama ga rađa, nosi ga i doji trideset mjeseci. A kada dospije u muževno doba i kad dostigne četrdeset godina, on rekne:'Gospodaru moj, dozvoli Mi da ti budem zahvalan na blagodati koju si darovao meni i roditeljima mojim, i pomozi mi da činim dobra djela kojima ćeš zadovoljan biti, i učini dobrim potomke moje; ja se, zaista, kajem i odan sam Tebi.'” (Kur'an)

Ovim plemenitim ajetom Allah je obaveznim učinio dobročinstvo prema roditeljima, na njega je podstakao i za njegovo činjenje obećao veličanstvene nagrade, bezbrojne koristi, među kojima su i slijedeće:  Dobročinstvo prema roditeljima je, poslije propisanih farz-namaza, jedno od najboljih dijela. Poslanik s.a.v.s. upitan je: “Koje je djelo Allahu najdraže?” Odgovorio je:”Pravovremeno obavljen namaz.” “Koje djelo dolazi poslije toga?”, upitaše prisutni. On odgovori: “Dobročinstvo prema roditeljima!” “A koje djelo slijedi?”, ponovo ga upitaše, na šta odgovori: “Borba na Allahovom putu!” (Hadis)

Allahovo je zadovoljstvo u zadovoljstvu roditelja, a Njegova je srdžba u srdžbi roditelja. Allahov Poslanik s.a.v.s je rekao:”Zadovoljstvo Gospodara jeste u zadovoljstvu roditelja, a srdžba Gospodara jeste u srdžbi  roditelja.” (Hadis) 

Džennet je pod majčinim nogama

Muavija radijalahu anhu, pripovjedao je: “Došao sam Allahovom Poslaniku s.a.v.s. i obratio mu se:'Allahov poslaniče, želim s tobom poći u borbu radi Allahova lica i ahireta!’ On mu reče: ‘teško tebi, je li tvoja majka živa?’ Rekoh:'Jeste, Allahov Poslaniče.’ Reče mi: ‘Vrati se kući i čini joj dobročinstvo!’ nakon toga prišao sam mu s druge strane i opet izjavio:'Allahov Poslaniče, želim s tobom poći u borbu radi Allahova lica i ahireta!’ Opet me upita: ‘Teško tebi, je li tvoja majka živa?’ Rekoh:'Jeste, Allahov Poslaniče.’ Reče mi:'Vrati se kući i čini joj dobročinstvo!’ Onda sam prišao s prijeda i ponovio isto:'Allahov Poslaniče, želim s tobom poći u borbu radi Allahova lica i ahireta!’ On mi reče:'Teško tebi, je li tvoja majka živa?’ Rekoh:'Jeste, Allahov Poslaniče.’ Reče mi:'Budi joj odan, i tako ćeš zaslužiti Džennet!” (Hadis)

Dobročinstvom roditeljima  najlakše se zaslužuje Džennet

Ebu Hurejra r.a. kaže da je Allahov Poslanik sallallahu alejhi ve sellem rekao:” Neka ga je stid, neka ga je stid, i neka ga je stid!!!” Neko upita:”Koga, Allahov Poslaniče?” On odgovori: “Onoga ko doživi starost svojih roditelja, jednog ili oboje, pa ne zasluži Džennet!” (Hadis)

Primjeri dobročinstva prema roditeljima

  • Da im dijete bude poslušno i pokorno u svemu onome što zahtjevaju, makar bili okorjeli nevjernici, osim ako se radi o grijehu: “A ako te budu nagovarali da drugog Meni ravnim smatraš, onoga o kome ništa ne znaš, ti ih ne slušaj i prema njima se, na ovom svijetu, velikodušno ponašaj, a slijedi put onoga koji se iskreno Meni obraća; Meni ćete se poslije vratiti i Ja ću vas o onome što ste radili obavijestiti.” (Kur'an)

  • Da njihovim zahtjevima da prednost u odnosu na izvršavanje dobrovoljnih ibadeta.

  • Da im se čini hizmet i da se pomažu imetkom.

  • Da im se na svaki način iskazuje respekt.

  • Da se strpi na neugodnostima koje od njih doživi.

  • Da često molimo Allaha za njih, da ne podižemo glas pred njima,  da ih ne gledamo namrštenim pogledom, da ih ne oslovljavamo vlastitim imenom, da ne koračamo ispred njih, da ne sjedamo prije njih, da ne počinjemo jesti prije njih itd.

Neposlušnost prema roditeljima je veliki grijeh

Neposlušnost prema roditeljima spada među najveće velike grijehe, koje je Uzvišeni Allah zabranio: “… Kada neko od njih dvoje ili oboje kod tebe starost dožive, ne reci im ni:'Uh!’ – i ne podvikni na njih, već im se obraćaj plemenitim riječima. Budi prema njima samilošću svojom ponizan, i reci:'Gospodaru moj, smiluj im se kao što su oni mene odgajali od malehna!’ (Kur'an)”

Allah neće obratiti pažnju na neposlušno dijete, niti će ono ući u Džennet.

Allahu moj, smiluj se i oprosti našim roditeljima, oni su nas od malehna odgajali! Učini nas radošću srca njihovog, sjajem u njihovim očima, omili nam činjenje dobročinstva prema njima i ne dozvoli da ih ikada zaboravimo! AMIN 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *