BORBA SA SAMIM SOBOM

Allah, dž.š kaže:”One koji se budu zbog nas borili Mi ćemo, sigurno, putevima koji nama vode uputiti; a Allah je zaista na strani onih koji dobra djela čine!” (El-Ankebuut, 69)
“Onaj ko bude uradio i koliko trun dobra vidjeće ga.” (Ez-Zelzele,7)
“I sve dok si živ, Gospodaru svome se klanjaj!” (El-Hidžr,99)
  • Enes r.a. pripovjeda da je čuo Allahovog Poslanika sallallahu alejhi ve sellem, kako prenosi od Allaha, dž.š. slijedeće:”Kada se Moj  Rob Meni približi za jedan pedalj, Ja se njemu približim za jedan aršin, a ako se on meni približi za jedan aršin Ja se njemu približim za jedan ručni hvat (raširenih ruku), a kada on Meni ide hodom ja njemu idem trčeći.”
  • Ibn Abas r.a. prenosi da je Allahov Poslanik sallallahu alejhi ve sellem rekao:”Dvije blagodati (Allahove) su neiskorištene od većine ljudi: zdravlje i slobodno vrijeme.”
  • Ebu Hurejre, r.a. prenosi da je Allahov Poslanik sallallahu alejhi ve sellem rekao:” Džehennem je prekriven (ovosvjetskim) užicima, a Džennet je prekriven neprijatnostima.”
  • Enes r.a. prenosi da je Allahov Poslanik s.a.v.s rekao:”Mejjita (mrtvaca) prati troje: njegova porodica, njegov imetak, i njegova djela. Dvoje se vraća, a jedno ostaje s njim. Vraća se njegova porodica i njegov imetak, a sa njim ostaju njegova djela.”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *