ZDRAVSTVENE KORISTI NAMAZA

Posmatrajući dnevne namaze  sa zdravstvenog aspekta, doći ćemo do zaključka da je namaz, zaista, lijek za čovjekovu dušu i tijelo! Namaz nas podstiče na redovno održavanje lične higijene. Nepojmiljivo je da klanjač čitav dan bude nečist, s obzirom da je pet puta vezan za obred prednamaskog čišćenja (abdest). Neka medicinska istraživanja potvrđuju da se vremenski periodi određeni za klanjanje namaza nalaze u trenucima kada je tijelo fiziološki najaktivnije, što dovodi do zaključka da su ta vremena veliki regulator koji utjče na tjelesnu aktivnost klanjača.

Potpuni i iskreno obavljen namaz djelotvorno liječi sva negativna psihička stanja. Ukoliko se redovno obavlja, namaz igra važnu ulogu u pravilnom razvoju i izrastanju kostiju i mišića. Imajući u vidu da klanjač u jednom namazu obavlja pet različitih pokreta tijelom, to djelotvorno utječe na njegov probavni sistem, krvotog i pravilan rad srca.  Namazom se održava tjelesna kondicija, povećava se gipkost i pokretljivost zglobova, uklanja napetost i mlitavost u mišićima i zglobovima, sprečava pojava proširenja i začepljenja vena.

Medicinska saznanja dokazuju da spuštanje klanjačevog lica na tlo pozitivno djeluje na napajanje mozga krvlju. Namaz uklanja nervotu i nesanicu, te jača umnu koncentraciju klanjača.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *