Vrijednost dove

Allah dž.š., je rekao: “Gospodar vaš je rekao:'Pozovite Me i zamolite, Ja ću vam se odazvati! Oni koji iz oholosti neće da Mi se klanjaju – ući će, sigurno u Džehennem poniženi'” (Gafir, 60)
“A kada te robovi Moji za Mene upitaju, Ja sam, sigurno, blizu: odazivam se molbi molitelja kad Me zamoli. Zato neka oni pozivu Mome udovolje i neka vjeruju u Mene, da bi bili na Pravome putu.” (El – Bekare, 186.)
Kada se radi o dovi preneseni su slijedeći Vjerovjsnikovi, sallallahu alejhi ve sellem, hadisi: “Dova je ibadet. Vaš je Gospodar rekao: ‘Pozovite Me i zamolite, Ja ću vam se  odazvati!'”
“Zaista je vaš Uzvišeni Gospodar mnogo stidljiv i plemenit, stidi se vratiti čovjekove ruke prazne kada ih podigne prema Njemu.”
“Kada god misliman uputi dovu u kojoj ne moli za grijeh ili kidanje rodbinskih veza, Allah će mu dati jednu od tri stvari: ili će uslišati njegovu molbu, ili će mu traženo ostaviti za onaj svijet, ili će ga zaštititi od zla srazmjerno dovi.” “Onda ćemo moliti sto više!”, rekoše ashabi, a Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, zaključi: “Allah daje još više!””

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *