VRIJEDNOST DOVE

Kazao je Uzvišeni Allah: “Gospodar vaš je rekao: ‘Pozovite Me i zamolite, Ja ću vam se odazvati! Oni koji iz oholosti neće da Mi se klanjaju – ući će, sigurno,  u Džehennem poniženi.'”
Bez obzira na to što tražimo  ispunjenje i dunjalučkih i ahiretskih potreba, dova je jedan od najodabranijih ibadeta. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem je kazao: “Dova je doista ibadet.”
Kazao je El Hakim: “Prijašnji narodi bi svoje potrebe kazivali poslanicima, a oni bi to tražili od Allaha. A kada je došao ovaj ummet, njegovim pripadnicima je dopušteno da Allahu direktno dove upućuju zbog njihove vrijednosti kod Njega.”
Prenosi se od Ebu Hurejre, radijallahu anhu, da je Vjerovjsnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Allahu nema ništa plemenitije od dove.”
Allah voli one koji Njega mole, a srdi se na one koji zapostavljaju dovu
Prenosi se da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem rekao: “Allah se srdi na onoga koji od Njega ne traži i dovu Mu ne upućuje.”
Plodovi dove su zagarantova, tako je neki čovjek kazao: “Dakle, da, što više i češće dovimo?” poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, odgovori: “Allah dove prima i više od toga!”
Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem je rekao: “Sudbinu ne može spriječiti ništa osim dove niti život može produžiti išta osim dobročinstva.”
Dova je vrlina pobožnih ljudi koji su živjeli prije nas, dova je uzrok postizanja dobra, a ostavljanje dove je pokazatelj slabosti insana.
Dovom se traži najbitnija dunjalučka  stvar – uputa, a ko voli da mu se Allah odazove u potrebi, neka često dovi kada je u blagostanju, dova je razlog oprosta grijeha, a Allah dž.š., se stidi  Svoga roba da mu nakon dove vrati prazne ruke.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *