Vladar i sjeme – priča o iskrenosti

Vladar na Dalekom istoku je stario i znao je da je vrijeme da izabere svoh nasljednika. Umjesto da odabere nasljednika između svojih potomaka ili pomoćnika, odlučio se za nešto sasvim drugačije. Jednog dana je pozvao sve mladiće u palatu i obratio im se: “Došlo je vrijeme da napustim prijestolje i izaberem budućeg vladara. Odlučio sam da to bude jedan od vas prisutnih.”
Mladići su bili izbezumljeni, ali je vladar nastavio: “Dat ću svakome od vas jednu sjemenku danas. Jednu posebnu sjemenku. Želim da je posijete zalijevate i da se za godinu dana vratite ovdje sa onim što  je izraslo iz ove sjemenke. Onda ću procijeniti biljke koje ste donijeli, i onaj ko pobijedi bit će sljdeći vladar.”
Taj dan je bio prisutan i jedan dječak po imenu Zejd, te je i on dobio sjemenku. Nakon što je otišao kući i ispričao majci o tom događaju. Ona mu je pomogla u pripremi i sadnji, dok je on zalijevao sjemenku.  Zejd je od tada svakog dana obilazio sjemenku i gledao da li raste. nakon tri sedmice drugi mladići su počeli govoriti da su njihova stabla već počela rasti.
Zejd je konstantno provjeravao svoje, ali ono nikako da krene rasti. Sedmice su prolazile, ali ništa se nije dešavalo. Dok su drugi govorili o svojim biljkama kako rastu, on je osjećao tugu. Nakon šest mjeseci od sadnje, njegova biljka još nije bila nikla, te je on smatra da je kriv za to i da je ubio sjemenku.
Prošla je puna godina od kada je dobio sjemenku i bilo je vrijeme da svi odu kod kralja. Zejd nije htio ići  prazne kante pred kralja, ali ga je majka uvjeravala da je iskrenost jedino važna. Na kraju je poslušao majku i krenuo sa sjemenkom pred kralja. Kada je stigao vidio  je prekrasna stabla i biljke kod drugih mladića. Zejd je spustio praznu kantu na pod. Vidjevši to, svi drugi dječaci su mu se smijali.  Onda je vladar ušao u prostoriju i razgledavao biljke koje su mladići donijeli, Zejd sav postiđen se sakrio u ćošak i stavio kantu za leđa. Dok se vladar divio ostalim stablima i biljkama, govorio je : “danas će jedan od vas biti imenovan novim vladarem.” Odjednom vladar ugleda Zejda u kraju prostorije sa praznom kantom. Vladar naredi stražarima da ga dovedu pred njega, a čuvši to Zejd se prepao jer je  pomislio da će biti kažnjen jer je donio praznu kantu.
Kad je Zejd istupio naprijed, vladar ga upita za njegovo ime, i dok je on odgovarao da se zove Zejd, ostali mladići su se smijali i izrugivali mu se. Tada vladar naredi da svi ušute, a onda progovori: “Počujte, ovo vam je novi vladar! Njegovo ime je Zejd!” Zejd nije mogao vjerovati, kako je on mogao biti novi vladar, pa nije uspio da uzgoji svoje sjeme, kako će biti vladar?
Tada vladar reče: “Prije godinu dana sam vam dao  sjemenke. Rekao sam da uzmete sjeme, posadite ga, zalijevate i nakon toga ga donesete nazad. Ali dao sam vam prokuhano sjeme koje nije moglo rasti. Svi vi, osim Zejda, ste donijeli stabla, cvijeće i biljke. Jer ste kada ste uvidjeli da sjeme neće  da raste, zamjenili ste sa drugim. Jedino je Zejd bio iskren i hrabar i donio mi zdjelu sa mojom sjemenkom. Stoga je on taj koji će biti novi vladar. “

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *