PRIPREMI SE ZA RAMAZAN

PRIPREMI SE ZA RAMAZAN

U petak je nastupio mjesec ša'ban što znači da je ostalo manje od mjesec dana do mubarek ramazana.

Budući da se u mjesecu ša'banu uzdižu dobra djela Uzvišenom Allahu, Poslanik sallallahu alejhi ve sellem, je mnogo postio u ovom mjesecu.

Aiša, radijallahu anha, je rekla: “Nisam vidjela da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, i u jednom mjesecu (dobrovoljno) postio više dana od mjeseca ša‘bana; on je postio cijeli mjesec ša‘ban, odnosno, postio je skoro cijeli ša‘ban.” (Hadis bilježi Muslim.)

Isto tako naši ispravni prethodnici bi u ovom mjesecu povećali svoje dobrovoljne ibadete.

Rekao je Ebu Bekr El-Belhi: “Mjesec redžeb je mjesec sjetve, mjesec ša'ban je mjesec zaljevanja usjeva, a mjesec ramazan je mjesec ubiranja plodova, pa ko ne posije u redžebu i ne zaljeva te usjeve u ša'banu kako može očekivati da ubere plodove u ramazanu?!”
I govorili bi:” Mjesec ša'ban je mjesec učača Kur'ana.” Tako se prenosi od Amra b. Kajsa, rahimehullah, da kada bi došao mjesec ša'ban, zatvorio bi svoju radnju i posvetio se učenju Kur'ana, i govorio bi: “Blago onome koji popravi sebe prije ramazana.”

Pokušaj i ti ići njihovim stopama i napravi sebi plan dobrovoljnih ibadeta za ovaj mjesec, kako bi što spremnije dočekao ramazan.

Evo nekoliko prijedloga za taj plan:

📌Posti nekoliko dana dobrovoljnog posta, kako bi navikao svoj organizam na post mjeseca ramazana. Predlažem da to bude bar svaki ponedjeljak u ovom mjesecu, a još bolje je da uz to postiš i četvrtak, jer je praksa Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, bila da posti ponedjeljak i četvrtak.

📌Odredi minimalno pola sata dnevno za druženje s Kur'anom, učeći na arapskom i čitajući prijevod značenja ili komentar Kur'ana.

📌Ustani bar 15-ak minuta prije zore i klanjaj nekoliko rekata noćnog namaza kao i vitr-namaz, ukoliko nisi klanjao vitr prije spavanja.
Rekao je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: “Najbolji namaz nakon farz-namaza jeste namaz u tmini noći.” (Muslim)

📌Klanjaj dva rekata duha-namaza.
Muslim bilježi od Ebu Zerra, radijallahu anhu, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: „Za svaki organ ste dužni svakog dana podijeliti sadaku. Svako izgovoreno subhanallah je sadaka, izgovoriti elhamdulillah je sadaka, izgovoriti la ilahe illellah je sadaka, svaki izgovoreni tekbir – Allahu ekber je sadaka, naređivanje dobra je sadaka, odvraćanje od zla je sadaka, a sve to zamjenjuju dva rekata duha-namaza.”

📌Izdvoji 10-15 minuta poslije sabah-namaza i prije akšama za jutarnji i večernji zikr.

📌Pročitaj neku korisnu knjigu koja govori o vrijednosti i propisima posta ili vrijednosti mjeseca ramazana.

Gospodaru naš podari nam bereketa u mjesecu ša'banu i omogući nam da dočekamo ramazan!

~Hfz. Nihad Podžić ✍️

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *