POSEBNOSTI I KARAKTERISTIKE EHLI SUNNETA VEL DŽEMATA

SLJEDBENICI POSLANIČKE PRAKSE I ZAJEDNICE MUSLIMANA

 1. Najbolji od svih muslimana jesu pripadnici skupine poznate pod nazivom ehli-sunnet vel -džemat, u koju prije svega ubrajamo ashabe Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, a potom i sve druge muslimane koji ih slijede u dobru, bez obzira u kojem vremenu ili na kojem prostoru živjeli.

 2. Ova skupina poznata i po drugim, lijepim i pohvalnim imenima, a sva ona ukazuju na njihovu čast i plemenitost: vrli prethodnici, oni koji slijede sljedbenike Kur'ana i sunneta, sljedbenici ispravne tradicije, sljedbenici hadisa, sljedbenici predanja, spašena skupina, potpomognuta skupina.

 3. Svaki čovjek koji je zadovoljan da mu je Allah Gospodar, islam vjera, a Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, vjerovjesnik i poslanik, i koji se pridržava islamskih propisa i u svom životu primjenjuje šerijat kao vjerozakon, odričući se svakog novotarskog pravca, smatra se pripadnikom ehli sunneta.

 4. Ova definicija obuhvata većinu pripadnika islamskog ummeta koji se svojim vjerovanjem i djelovanjem nisu suprotstavili općim principima suneta i koji nisu pristupili nekoj od raznih novotarskih skupina i na taj način povećali brojnost onih kojima Allah nije zadovoljan.

 5. Sljedbenici ehli sunneta zastupaju i slijede srednji put, između krajnosti svih skupina i sekti unutar islamskog ummeta.

 6. Oni ne žive na nekom posebnom geografskom području i prisutni su u svakom vremenskom razdoblju.

 7. Kada je u pitanju akida, islamsko vjerovanje, oni u tom pogledu ne izlaze iz okvira vjerovanja koje su zastupali Allahov Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, i njegovi ashabi.

 8. Sljedbenici sunneta  vode brigu  o Kur'anu i čuvaju sunnet najboljeg od svih stvorenja, Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem.

 9. Dosljedni su i jedinstveni u slijeđenju Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i prve odabrane generacije muslimana, i energično se suprotstavljaju raskolu i novotarijama.

 10. U ime istine  vole i u ime istine mrze, i u svojim se presudama rukovode samo istinom.

 11. Žive uzoritim životom, njihovo je vjerovanje besprijekorno i dosljedno  se pridržavaju šerijatskih propisa i pravila.

 12. Sljedbenici sunneta su visoko moralne  osobe, umjereni su u svemu i odgojeni u okrilju principa imana.

 13. Njihov odgoj  i vladanje u skladu su sa odgojem i vladanjem Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, kojeg slijede.

 14. Oni podučavaju i odgajaju druge, upućuju ih da čine dobro, a odvraćaju od loših djela. Snagom argumenata ukazuju ljudima na Allaha i pozivaju ih da vjeruju u Njega i bore se na Njegovom putu.

 15. Jedna skupina  sljedbenika sunneta ustrajno će se boriti na Allahovom putu, vodeći se jasnim dokazima i naupitnim argumentima i ne žaleći na tom putu založiti i svoje živote.

 16. Na svakog pojednica iz ove skupine se drugi ugledaju, a njihovi predvodnici su blistave svjetiljke, koji zbunjenima ukazuju na Pravi put i koji svojim djelovanjem ljudima dostavljaju Allahovu vjeru, kako bi izvršili svoju obavezu i kako ljudi poslije ne bi imali opravdanja da nisu znali za Istinu.

 17. Sljedbenici sunneta razlikuju se po svojim zaslugama i vrijednostima, tj. nisu svi na istom stepenu.

 18. Sljedbenici sunneta sude u skladu sa Allahovim šerijatom, jedni drugima preporučuju prakticiranje i primjenu Allahove vjere, a zabranjuju neutemeljenu popustljivost, ekstremizam i pretjerivanje u vjeri, naglost, nepromišljenost i slabost.

 19. Od Allaha traže snagu, zdravlje i postojanost, i sami sebe ne izlažu nevoljama, međutim ako ih Allah iskuša, oni su poput pravih junaka: čvrsti i postojani, što i drugima savjetuju.

 20. Klone se grijeha i prijstupa, i s ljudima se druže samo radi dobra.

 21. Njihove su duše čiste, a nutrina zdrava.  Kada govore ne lažu i ne pretvaraju se. Ljude ne obmanju i ne varaju, već ih pridobijaju na prikladan način.

 22. Posjećuju one koji njih ne obilaze, udjeljuju onima koji su im pomoć uskratili i opraštaju onima koji su im učinili zulum – nasilje i nepravdu.

 23. Ljedbenici sunneta praštaju drugima, podstiču na činjenje dobročinstva i klone se neznalica.

 24. Strpljivi su, dobroćudni i na svoga se Gospodara čvrsto oslanjaju.

 25. Vole Allaha i po tome su poznati. Ne smiju se mnogo, niti se pretjerano raduju, i po tome se na dunjaluku razlikuju od ostalih ljudi.

 26. Brižno obavljaju namaz u džematu i nastoej da stalno čine dobročinstvo i da budu u pokornosti Uzvišenom Allahu.

 27. Klanjaju noćni namaz i u tome je njihove čast u ugled.

 28. Sljedbenici sunneta čuvaju svoj jezik. Mnogo više šute nego što pričaju, a kada progovore, govore mudro.

 29. Preispituju svoje unutrašnje stanje (srca i duše), svoje tijelo čuvaju od grijeha, pa ih prilikom činjenja djela Allah nadahnjuje istinom i iskrenošću.

 30. Velikodušno dijele sadaku i plemeniti su kada daruju bilo šta.

 31. Allahu se zahvaljuju  kada su u blagostanju, a u poteškoći su strpljivi. Kada ih zadesi iskušenje i nevolja, Allahu se skrušeno obraćaju za pomoć.

 32. U najtežim situacijama kod njih preovladava nada u Allahovu milost.

 33. Često se Allahu kaju i od Njega traže oprost.

 34. Sve što rade, rade iskreno  i u ime Allaha.

 35. Kod sljedbenika sunneta preovladava dobro kao što zlo uglavnom preovladava na strani njihovih oponenata.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *