PITANJE: ODLAZAK KOD ZUBARA U TOKU POSTA?

PITANJE: ODLAZAK KOD ZUBARA U TOKU POSTA?

ODGOVOR:

Nema smetnje u odlasku zubaru u toku posta, ako ste sigurni da nećete progutati vodu od ispiranja, makar se radilo i o malim količinama, osim ako se desi nehotično i neciljano, onda ne utiče na ispravnost posta.

Injekcija koja se daje kako bi ublažila otok ili umanjila bol ne kvari post, osim ako u sebi sadrži hranjive supstance – ali nam je to nepoznato kada su u pitanju takve vrste injekcija.

Također i lijekovi koji se stavljaju na ili u zub ne utiču na post, tako da ne postoji zapreka da se ide kod zubara u toku posta.

Ako bi pretpostavili, da je odlazak kod zubara neostvarljiv osim da se učini nešto što kvari post – a nije se u stanju odgoditi termin, promjeniti zubar isl. ili ako je u pitanju krvarenje zuba, upala, infekcija isl., onda nema smetnje da se prekine post tog dana, s tim da je obaveza taj dan napostiti.

” … a ko se razboli ili se na putu zadesi, neka isti broj dana naposti, – Allah želi da vam olakša, a ne da poteškoće imate – , da određeni broj dana ispunite,…” (El – Bekare, 185)

Allah dž.š. najbolje zna.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *