NAMAZ JE TEMELJ VJERE

Namaz (salat) je temelj vjere i svakodnevna veza roba sa njegovim Gospodarom i Stvoriteljem. Iz tog razloga namaz je najveći i najvažniji oblik ibadeta Svemogućem. Allah Uzvišeni naredio je muslimanu obavljanje  namaza u svakom stanju; kada je kod kuće, na putovanju, u stanju zdravlja i bolesti.

Namaz je najuzvišeniji tjelesni ibadet, a po vrijednosti je najbolji. To je sveobuhvatni ibadet ukojem učestvuje srce, razum i jezik.

Namaz je po redoslijedu drugi temelj islama, kako se navodi u predanju Allahovog Poslanika s.a.v.s:“Islam je sazdan na pet stvari; svjedočenju da nema boga osim Allaha i da je Muhammed Allahov poslanik, obavljanju namaza…”.

Šerijatski dokazi su namaz postavili za granicu između vjerovanja – imana i nevjerstva – kufra, o čemu svjedoči izjava Allahovog Poslanika s.a.v.s.:”Između čovjeka i njegovog pada u nevjerstvo i idolopoklonstvo je izostavljanje namaza.” (Muslim)

U drugoj verziji, rekao je:”Razlika između nas i njih (idolopoklonika) je namaz. Ko zanemari namaz, počinio je nevjerstvo.” (Et-Tirmizi, i En-Nesai) 

Allah je obavezao namaz muslimanu u svim stanjima: na putovanju i kod kuće, u miru i ratu, u zdravlju i bolsti, obavljajući ga onako kako može. Redovno molitvu obavljajte(Kur'an).

Vrijednosti namaza

U Kur'anu i Sunnetu navode se brojni argumenti u prilog vrijednosti namaza, izdvojit ćemo neke:

  • Namaz briše grijehe, o čemu nas obavještava Allahov Poslanik s.a.v.s:”Pet dnevnih namaza i džuma do džume brišu grijehe koji su počinjeni u vremenu između njih, ako se izostave veliki grijesi.” (Muslima i Tirmizi)

  • Namaz je svjetlo koje muslimanu osvjetljava život, pomažući mu u dobru i udaljavajući ga od zla. Uzvišeni Allah je objavio:”Molitva, zaista, odvraća od razvrata i svega što je ružno”, a Njegov Poslanik s.a.v.s je rekao:”Namaz je svjetlo”.

  • Na Sudnjem danu će čovjek prvo odgovarati za svoj namaz, pa ako bude ispravan i priznat kod Allaha Uzvišenog, bit će priznata i prihvaćena i sva druga djela čovjeka. Međutim, ako namaz bude odbačen, bit će odbačena i ostala dobra djela.  Rekao je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem:”Prvo o čemu će biti pitan rob na Sudnjem danu jeste namaz, pa ako mu namaz bude ispravan, bit će mu ispravna i druga dobra djela. Ako namaz bude odbačen, bit će mu odbačena i sva preostala dobra djela”. (Taberani)

  • Vrijeme provedeno u namazu, dok doziva i moli svoga Gospodara, za vjernika predstavlja najljepše trenutke života, jer u tome nalazi svoj smiraj, odmor i ljepotu izravne veze i komunikacije sa Allahom Milostivim.

  • Najveći užitak takve vrste osjećao je Allahov Poslanik s.a.v.s u svom namazu, govoreći: “A smiraj i užitak mog oka je u namazu.” (Nesai) Kada bi neka briga ili problem opteretio Allahovog Poslanika s.a.v.s, on bi hitro ustao na (dobrovoljni) namaz.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *