DAN AŠURE

POST DANA AŠURE

Dan Ašure, 10.dan mjeseca muharrema, je dan u kojem je Uzvišeni Allah spasio Musaa, alejhis-selam, i Israelćane od faraona potopivši njega i njegovu vojsku u more. Kršćani i Jevreji svetkovali su ovaj dan, a i mnogi predislamski Arapi, kao vid zahvalnosti Allahu dž.š.

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kada je učinio hidžru u Medinu zatekao ih je da poste, a oni su mu rekli da poste slijedeći u tome Mussa alejhis-selam, koji ga je postio iz zahvalnosti Allahu. Kada je to čuo, alejhis-selam je rekao ashabima: “Pa ja sam preči i bliži Musau od njih”, te je postio taj dan i naredio je da se posti. (Buhari)

Post Dana Ašure u prvo vrijeme bio je obavezan, pa kada je naređen ramazanski post dokinuta je obaveznost posta Ašure, ali je ostala propisanost na stepenu pohvalnog i dobrovoljnog djela.

Ebu Katade r.a. prenosi da je Resulullah, sallallahu alejhi ve sellem, bio upitan o postu Dana Ašure, pa je rekao: “Post tog dana je iskup za grijehe počinjene u prethodnoj godini.” (Muslim)

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, postio je Dan Ašure od kako je došao u Medini, pa kada mu je naređeno razlikovanje od ehlu-kitabija, rekao je: ‘Ako budem živ dogodine, postit ću i deveti dan.’ (Muslim) tj. postit će i dan prije Ašure uz Dan Ašure kako bi se time razlikovao od ehlu – kitabija koji poste samo Dan Ašure.

Dozvoljeno je postiti samo Dan Ašure, ali je bolje postiti i jedan dan prije ili jedan dan poslije Ašure.

Hadis u kojem se spominje da je pohvalno postiti dan prije i dan poslije, tj tri dana, nije vjerodostojan. Dakle najbolje je postiti dan prije i  Ašuru, pa Ašuru i dan poslije, pa samo Ašuru, a ako bi se postila sva tri dana, nije zabranjeno.

(Amir  I. Smajić)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *